Usuari:
Password:
Novetats
MENJAR SA ESTEVE
EL PLANTER

Bon dia família!

Aquest bon temps dels últims dies ens fa pensar en l'estiu i els seus productes, tomàquets, pebrots, síndries, melons...

Certament, encara queden dies per a poder tenir aquests productes al nostre hort però és ara, quatre mesos abans de que puguem collir el primer tomàquet que comença la seva preparació.

A finals de febrer vam preparar el planter de les tomaqueres d'aquest pròxim estiu.

Per fer el planter agafem unes safates de porexpan que reutilitzem cada any i les omplim de terra barrejada amb compost per tal de que la llavor tingui aliment.

A cada forat de la safata hi deixem una de les llavors que durant l'estiu passat vam seleccionar i guardar dels tomàquets més macos que teníem. Una vegada tenim les safates plenes les guardem a l'hivernacle perquè les llavors tinguin una bona temperatura per germinar i les reguem cada dia amb aigua tèbia una o dues vegades per mantenir la humitat de la terra.

Una vegada germinen s'han de mantenir netes d'herba, que també els neix al seu voltant, i pensar a regar-les cada dia fins al maig quan les plantem al camp.

Fer el planter és una bona feinada i un bon compromís, no ens el fem pas tot! Però fer-ne és una bona pràctica tant per assegurar la qualitat de les plantes, per veure i ser conscient de tot el cicle, com per mantenir les varietats i llavors pròpies.

Com tot avui en dia, la varietat de llavors i plantes està controlat per unes poques multinacionals que a base de lleis, patents i modificacions genètiques pretenen decidir el que es planta i el que es menja. Per tant és també feina nostra procurar mantenir les varietats i herència genètica del nostre territori.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-03-13

L'AMETLLER FLORIT

Bon dia família!

Avui us deixem un poema de Joan Maragall,

L'ametller florit

A mig aire de la serra

veig un ametller florit:

Déu te guard, bandera blanca,

dies ha que t'he delit!

Ets la pau que s'anuncia

entre sol, núvols i vents...

no ets encara el millor temps,

però en tens tota l'alegria.

Joan Maragall i Gorina

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-03-06

LES CARXOFERES

Bon dia família!

Aprofitant que comencem a plantar els cultius de primavera i estiu aquest any també hem augmentat el cultiu de carxoferes. D’aquesta manera volem ampliar la quantitat de carxofes que us podem servir i així gaudir-ne més dies.

Com que la carxofera és una planta que viu varis anys la plantem en els racons i vorals de l’hort que no aprofitem per la resta de cultius.

La carxofa és bona per als problemes digestius i metabòlics. Així, és depurativa, regula el trànsit intestinal i enforteix el sistema immunològic. També és bona pel mal de cap i per controlar el colesterol.

Tot i així, encara haurem d’esperar uns dies per a collir-ne les primeres. Les carxofes a Cal Feixas no arriben fins ben entrada la primavera, ja passades les últimes glaçades.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-02-27

PARLEM DE LA LLET

Bon dia família!

L'alimentació en ramaderia intensiva a base de concentrats proteics, per mantenir una alta producció lletera, es tradueix en un major contingut d'àcids grassos saturats (els dolents).

Diverses investigacions han demostrat que l'alimentació dels animals influeix molt en la qualitat dels productes animals. S'ha comprovat que l'animal, quan pastura i fa exercici per aconseguir menjar, condueix a un notable augment dels àcids grassos no saturats (els bons).

La llet no és homogènia, es separa en matèria grassa, aigua i extracte sec (proteïnes i minerals).

Explicat de manera simple, els tractaments que es fan a la llet són els següents:

Pasteurització: Escalfar la llet a 73º durant 15 segons.

Esterilització: Escalfar a elevades temperatures, més de 130º.

Homogeneïtzació: Trencar els greixos perquè es barregin i no es tornin a separar. Aquest procés altera la llet, la fa indigerible.

Per tant, creiem que els làctics convencionals són molt dolents per la salut, pel tipus d'alimentació i per l'empresonament del bestiar, per aquest motiu, aquí a Cal Feixas vam decidir tenir vaques pasturant, encara que tenen un rendiment molt baix, són vaques com les que hi havien abans, quan la llet servia per guarir de malalties, alimentava i no produïa tantes al·lèrgies.

De la llet bona en surten productes làctics bons, sobretot per la salut.

Bona setmana!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-02-20

COMENCEM

Bon dia família!

Ara sí que podem donar per començada la temporada 2017!

Ja feia uns dies que voliem començar amb les plantacions d'aquest any i finalment ja tenim al camp les primeres files.

Els alls, els primers que es planten, els teniem a punt ja fa dies però quan vem agafar el llunari per comfirmar que podiem plantar vem veure que no era la lluna adequada, així dons vem haver d'esperar.

Si no ho plantem quan toca, ens trobem que la terra els escup i hem de repetir la feina!

Hem plantat les primeres files de cebes i porros, també pastanagues i alguns bròquils i coliflors.

Encara és una mica d'hora per plantar gaire ja que el dia no és massa llarg, fa fred i segurament encara tindrem gelades.

Amb aquestes plantades intentem avançar una mica alguns cultius i tenir més varietat a principi d'estiu quan lo d'hivern ja s'ha acabat i els tomàquets encara no arriben. Ho haurem de cuidar bé!

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-02-13

LA PODA

Bon dia família!

Abans que arribi de veritat la primavera i es dispari la feina a l'hort podarem les oliveres i ametllers.

Amb la poda busquem aconseguir una bona producció de l'arbre i que aquest tingui una forma que ens permeti fer la collita amb facilitat.

Per millorar la producció, tallem les branques més velles i deixem lloc a les més noves i productives. També aclarim l'arbre en general per tal que entri la llum del sol i totes les fulles puguin captar l'energia que aquest els dóna.

Per facilitar-nos la feina de cara a la collita procurem que l'arbre agafi una forma que ens permeti arribar a les diferents branques sense dificultat. Així en termes generals mirem de tallar les branques que pugen massa altes i les que van massa baixes. També netegem el centre de l'abre per tal de poder-hi entrar bé.

La poda però s'ha de fer amb moderació ja que si ens passem l'arbre pateix i la producció se'n ressenteix. En general s'acustuma a marcar el límit de poda en un 30% anual del volum de fulla o branca productiva.

Una vegada feta la poda, tot el brancam el piquem i trinxem per tal d'incorporar i millorar el sòl.

Finalment passem amb el cultivador entre les files d'arbres per trencar la terra i que les arrels respirin millor.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-02-06

JA TENIM L'OLI

Bon dia família!

Un oli estupendo. Hem cuidat tots els detalls i el resultat es nota!

Hem cuidat les oliveres centenàries al secà, les hem podat delicadament, no les hem tractat amb res, les hem escardejat (trencat la terra) i al final hem collit les olives en el seu punt òptim de maduració.

Tot això ja ho feiem els altres anys, però potser per la picada de la mosca o bé pels mètodes mecànics del prensat de la pasta d'olives, ens donava un oli sense una diferenciació clara del que es troba al mercat.

No ha sigut un any d'una gran collita i no en tenim gaire d'aquest oli.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-01-25

FRED SIBERIÀ

Bon dia família!

Sembla ser que aquesta setmana ha d'arribar una onada de fred siberià. De moment avui dilluns fa més bo que no pas fa uns dies, tot i així hem protegit els bròquils, tapant-los amb les seves pròpies fulles per evitar que la glaçada els toqui de ple. No fos cas que al final la predicció del temps sigui encertada...

Aquesta època a l'hort ja mirem de cara a la temporada de primavera/estiu. Ara és el moment de fer la planificació dels pròxims cultius, definir zones i quantitats, així com també fresar i passar el subsolador per tenir la terra preparada per les pròximes plantacions.

Ara també és el moment de collir les canyes que ens serviran per lligar-hi les tomaqueres de l'estiu. Les agafem del torrent que passa pel costat de casa i les apilem al sol perquè s'assequin durant uns mesos abans de lluçar-les.

Salut i tapeu-vos del fred!

IMG_20170116_111640.jpg by canfeixas on 500px.com

2017-01-17

L'OLI

Bon dia família!

Aquest any i després de dos anys dolents, esperem tornar a gaudir de l'oli al que estàvem acostumats.

Després de molt buscar, hem trobat un molí que treballen les olives amb el mateix procés que com ho feien a Rajadell (i que van canviar). Moldre amb pedra i premsar amb cofins, aquest molí és el Molí de Ribelles.

El bon oli és el resultat de tenir en compte moltes petites coses, algunes d'elles són: La classe d'oliveres, que estiguin al secà, l'altitud adequada per no ensulfatar-les per la mosca, collir les olives madures (desembre o gener), estendre-les mentre no van al molí.

I és clar, després de tenir en compte tants detalls, el molí si no fa les coses adequades, només pot malmetre el resultat final.

Aquest dimarts fem la molta i ja tindrem l'oli!

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-01-09

DIA DE REIS
Atencio!: Aquesta setmana repartirem comandes dimarts i també dimecres enlloc de dijous, ja que coincideix amb la cavalcada de reis.

2017-01-02

pàgina:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  

© Menjar sa Esteve SCP