Usuari:
Password:
Novetats
MENJAR SA ESTEVE
ANY DE PEBROTS

Bon dia família!

Sembla que aquest any és any de pebrots. Tan el pebrot llarg italià com el pebrot de quatre morros per escalivar estan més guapos que mai. El pebrot verd italià és el que consumim normalment abans de madurar i que podem fer tan fregit com escalivat per acompanyar els nostres plats. Aquest tipus de pebrot és molt ric en vitamines, especialment la vitamina C i també ajuda a cremar grasses.

Aquesta setmana acabarem de posar les canyes a les mongetes del ganxet i a les noves tandes de mongeta tendra, que amb aquesta calor han espavilat ben ràpid.

Salut i bones amanides de tomàquet!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-07-31

ELS CEREALS I ALTRES HERBACIS

Bon dia família!

Aquesta setmana passada hem acabat de segar l'espelta, que és l'últim herbaci que recollim cada any. Tot i que ha sigut un any de molta sequera, la collita d'ordi, alfals i d'espelta ens han anat prou bé, en canvi la de civada amb besses ha estat un desastre.

Amb l'espelta recollida quasi en tindríem, si tot va bé, per passar uns dos anys fent el pa.

Amb el farratge i cereal recollit, ens en sobrarà si no ampliem el bestiar, dons actualment només tenim una vaca i un vedell. Estem mirant i buscant per reactivar aquesta activitat a veure si trobem algú que li agradés i li pogués interessar.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-07-24

AMPLIEM EL REBOST

Bon dia família!

Amb aquesta calor i la falta de pluja els porcs senglars busquen la humitat i els últims dies els hem tingut voltant per l'hort. Finalment, gràcies el pastor elèctric, sembla que ja no entren. Tot i així han aprofitat per menjar unes quantes files d'enciam que teníem apunt per servir.

Aquesta setmana començarem a servir els primers tomàquets i mongeta tendra. Els primers tomàquets ja van madurant i en pocs dies ja els tindrem en ple rendiment i en podrem gaudir durant tot l'estiu i fins que arribi el fred.

Des de la setmana passada també hem començat a servir les patates noves. Com cada any servim primer la patata vermella que és la més primerenca.

Melons i síndries ja comencen a tenir una bona mida. Tot i així els hi falten uns dies per estar al punt de maduració i poder-los servir.

Aprofitant que carbassons i cogombres estan produint com mai, us oferim la opció de caixes de 5 i 3kg a un preu més econòmic.

Salut i passeu per l'ombra!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-07-17

L'AIGUA

Bon dia família!

En aquests mesos d'estiu, hem de fer una reflexió sobre la importància de l'aigua. Les persones animals i vegetals, som més de 70% aigua, i per això és la nostra necessitat vital.

Aquí a can Feixas, fem servir l'aigua d'un pou per regar, que prové d'un aqüífer d'una fondària d'uns 150m. En aquests últims anys la disponibilitat ha minvat moltíssim, encara que la qualitat es manté.

Per l'ús domèstic disposem de dos altres pous artesians d'uns 10 o 12 m de fondària, on el que ens vam trobar quan vam arribar, fa més de 12 anys, uns alts nivells de nitrats degut a la aportació de purins i nitrats químics que s'utilitzaven per adobar tant els camps de Can Feixas com els dels veïns.

D'ençà que vam arribar fem anàlisis de l'aigua regularment i hi mirem els nivells principalment de nitrats, sulfats i bacteris. Amb el temps, al no utilitzar productes químics ni purins, la qualitat de l'aigua ha anat millorant molt.

Per nosaltres és un dels més grans reptes el disposar d'aigua bona, sense tractaments.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-07-10

LES PRIMERES ALBERGÍNIES

Bon dia família!

Aquests dies la calor ens ha donat una treva i hem tingut alguns petits ruixats que l'hort sempre agraeix.

Les albergínies blanques ja van arribant i en podrem començar a servir, encara que de moment en poca quantitat. Aquesta varietat hortofructícola sempre havia format part del rebost dels bagencs i bagenques, però es va deixar de cultivar fa un segle. El seu gust és més suau que el de l’albergínia negra, però la seva conservació és més complicada perquè madura més ràpidament.

Per altra banda la mongeta tendra li costa d'arribar, esperem que en les properes setmanes poguem començar a servir-vos la primera.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-07-03

PLANTES AROMÀTIQUES I MEDICINALS

Bon dia família!

Ara, als voltants de Sant Joan, és l'hora de recol·lectar la major part de les herbes aromàtiques i medicinals, per assecar-les en una ombra ventilada, i guardar-les per gaudir-les la resta de l'any.

Ara, és l'hora de collir la til·la, l'hipèric o herba de Sant Joan, l'orenga, la sàlvia, l'espígol o lavanda, algunes ja les havíem collit, com el timó o la farigola, com el llorer, que les vam collir al dia de rams.

Aquesta setmana hem fet la melmelada de préssec, ara estan guapíssims i al punt de dolços.

Salut!

El til·ler en flor:

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-06-26

QUINA CALOR!

Bon dia família!

Ja estem a punt d'entrar a l'estiu tot i que amb aquesta calor sembla que hi siguem ja fa dies.

La calor i el dia ben llarg agrada a les plantes que van creixent i es veu com avancen d'un dia per a l'altre, això si, no ens podem pas oblidar del reg si no volem que la secada passi factura.

La setmana passada vem acabar de clavar les canyes a totes les tomaqueres! Quan la tomaquera comença a créixer, passem amb el motocultor per treure l'herba que els neix al seu voltant i tot seguit clavem les canyes que els faran de tutor perquè creixin rectes i endreçades. Una vegada hem clavat totes les canyes, cobrim el terra del costat de les tomaqueres amb palla per tal de que l'herba quedi ofegada, sense llum i no torni a sortir. Aquesta cobertura de palla també ens ajuda a mantenir la humitat de la terra i que l'evaporació sigui menor.

Amb tot això, ja hi ha bastants tomàquets a les plantes. Encara són petits i verds però es veu que queda ben poc per a poder-ne collir els primers. Avui també hem pogut veure les primeres albergínies blanques que comencen a sortir i fins i tot algun pebrot!

Pels tomàquets, pebrots i albergínies tot i que creixen amb ganes, encara ens haurem d'esperar algunes setmanes. De moment els que ja produeixen amb ganes són els carbassons, tant blancs com negres. I aquesta setmana estrenem també mongetes i cogombres!

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-06-19

COMENCEM AMB LES MELMELADES

Bon dia família!

La fruita ve sempre tota de cop, i en pocs dies es passa, abans d'això és el moment i la única oportunitat que la naturalesa ens ofereix per poder conservar-ne una mica per el llarg hivern, és en aquest precís moment que fem les melmelades, i si podem algun almibar.

Hem començat aquesta setmana passada per la de cirera, ara, ens toca fer la d'albercoc...

Com hem fet la de cirera:

Collim la fruita madurada al punt, la rentem i li traiem els pinyols a mà un a un. Per cada quilo de cireres sense pinyol hi posem 300 grams de sucre de canya ecològic , per tota una olla plena, uns 8 quilos de cireres, també hi posem el suc d'una llimona ecològica.

La funció del sucre és la de conservar, la de la llimona és perquè no s'oxidi la fruita. Tot en una olla, a foc lent, i remenant, fins a reduir gairebé a la meitat. A partir d'aquí, omplim els pots els tapem i els posem al bany maria, deixant l'aigua que cobreixi dos dits per sobre les tapes. Quan arranca el bull els deixem 10 minuts. Després apaguem el foc, i deixem que es refredin lentament dins l'olla, fins a temperatura ambient, d'aquesta manera haurem aconseguit el buit.

Les melmelades fetes així, poden durar anys sense fer-se malbé.

Aquestes melmelades, són un regal pel paladar, que de tant en tant ens podem permetre.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-06-12

ARRIBEN NOUS CULTIUS

Bon dia família!

L'hivern ja queda lluny i aviat entrarem a l'estiu. Ara tot creix a bon ritme!

Durant la primavera hem anat plantant tots els cultius de la nova temporada mentre anàvem deixant endarrere els de l'hivern. Primer quan encara feia fred i gelava vam començar a plantar cebes, porros, pastanagues i remolatxa. Al principi els va costar arrancar però aguanten el fred i mica a mica van anar tibant.

Ens vam haver d'esperar que el fred anés marxant per poder plantar els cultius pròpiament d'estiu. Les esperades tomaqueres, pebrots i albergínies, carbassons, cogombres, síndires i melons. Tots aquests ja estan al camp. Estem acostumats a tenir sempre de tot, vivim en el món de la immediatesa, però el camp té els seus ritmes. Tot i les ganes que en tenim, els cultius d'estiu es fan pregar i encara haurem d'esperar uns dies per a poder-los collir.

Els primers cultius que vem sembrar ja van arribant ben tendres i gustosos! Fa uns dies que podem gaudir de les cebes noves, remolatxes, pastanagues, els alls ja han fet cabeça i també els carbassons comencen a produir!

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-06-05

ANIMALS SALVATGES

Bon dia família!

Com veieu la vinya s'està recuperant de l'última gelada, tot i que l'anyada ja està collida. També serveix de refugi per alguns ocells que es camuflen entre les fulles i allà nien i creixen, en aquest cas és el Tord Comú.

Aquests dies la meitat de la feina és prevenir que els animals no se'ns mengin la fruita.

El porc senglar entra al cap-vespre i a la matinada i es menja les cireres trencant moltes branques, els estornells venen amb manada i si se'ls deixa, no en deixen ni una a l'arbre, a la guineu també li agraden i puja a l'arbre a menjar-ne...

A l'hort i venen a menjar els conills, pardals i els cargols, a les maduixeres els llimacs.

El Falcó Xoriguer, aquest any també ha fet el niu a les golfes de casa, i esta criant cinc pollets, aquest ens ajuda, perquè al cap-vespre, surt a caçar i espanta els estornells i aquests marxen.

Les Orenetes estan criant al cobert dels porcs i ens ajuden a mantenir a ratlla els mosquits.

Els Ratpenats cacen papallones i insectes nocturns als voltants de la bassa.

A la primavera hi ha molta vida i moltes boques a mantenir...

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-05-29

pàgina:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  

© Menjar sa Esteve SCP